Nas bo ogrevala Geotermalna toplotna črpalka tako si bomo znižali stroške ogrevanja

Nas bo ogrevala Geotermalna toplotna črpalka tako si bomo znižali stroške ogrevanja

Nas bo ogrevala Geotermalna toplotna črpalka tako si bomo znižali stroške ogrevanja

Trenutno se ogrevamo na klasičen način s kurilnim oljem imamo centralno peč nameščeno v kletnih prostorih hiše in z njo ogrevamo dobrih tristo kvadratnih metrov stanovanjskih površin.

Takšno ogrevanje glede na cene energentov ni več ekonomično in predstavlja velik strošek za naše gospodinjstvo. Letno porabimo okoli dva tisoč tristo litrov kurilnega olja , kar pri sedanjih cenah energentov znese okoli dva tisoč petsto evrov letno. Seveda je to ogromen strošek zato smo se odločili prenoviti sistem ogrevanja odločili smo se da obiščemo sejem vse za dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in si ogledamo ponudbo sistemov za ogrevanje. Izbrali bomo toplotno črpalko moramo se samo odločiti kakšen sistem toplotne črpalke uporabiti ali sistem zrak – voda, voda – voda ali zemlja –voda. Kot navajajo proizvajalci je trenutno iz vidika začetnih stroškov najugodnejši sistem zrak –voda, vendar je ta sistem v kasnejšem obdobju potrebnejši, porabi več energije za ogrevanje oziroma hlajenje hiše.

Medtem ko geotermalna toplotna črpalka sistem Voda – voda ali sistem zemlja voda zahteva višje začetne stroške so pa stroški obratovanja teh toplotnih črpal znatno nižji. Pri sistemu ogrevna oziroma hlajenja geotermalna toplotna črpalka izrablja standardno toploto podtalnice ali zemlje ki je okoli dvanajst do petnajst stopinj Celzija. Kot rečeno zahteva geotermalna toplotna črpalka višje začetne stroške zaradi postavitve kolektorske mreže oziroma vrtanja in postavitve geo sonde. Poleg nižjih stroškov ogrevanja so na voljo tudi sredstva iz ekološkega sklada, kjer del investicije v prenovo ogrevalnega sistema subvencionira država oziroma evropska skupnost. Sprehodili smo se po sejmu in si ogledovali modele različnih toplotnih črpalk, in prisluhnili razlagi njihovim proizvajalcem. Nabrali smo si zajeten kup gradiva in odšli domov da vse to v miru premislimo.

Ko smo se posvetovali še z različnimi uporabniki različnih tipov toplotnih črpalk smo se odločili, da bo naša izbira geotermalna toplotna črpalka, saj imamo za hišo velik vrt in ne bo nobena težava vrtanje vrtine in postavitev geo sonde.