Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Po poti domačih obrti

Kraj: Slovenj Gradec

Pot Po poti domačih obrti je pot, ki se vije od središča Šmartna po obronkih nad Mislinjsko dolino in se nato spusti nazaj ob reko Mislinjo ter se vrne v središče Šmartna. Pot začenjamo pri cerkvi sv. Martina v Šmartnu in se podamo po cesti mimo Grobnice ustreljenih talcev po klancu do cerkve sv. Jurija. Starodavna cerkev sv. Jurija se nahaja nad Šmartnom, njena zgodovina pa sega nazaj v 16. stoletje.

Ob cerkvici je miza v senci mogočnega hrasta, kjer lahko opravimo prvi postanek in si cerkev pobližje ogledamo. Pot nas nato vodi po cesti do Kop, a kar hitro zavijemo nazaj v gozd in na stransko cesto. Po nekaj kilometrih asfaltirane ceste pridemo do kmetije Lešnik in njenega starega kozolca, ki stoji ob cesti. Kmetija je zelo lepa in urejena, na njej pa najdemo bogat izbor naravnih in kulturnih znamenitosti, vrednih ogleda. Na dvorišču stojita lipa in bodika, za hišo pa Lešnikova kapelica. Pot nazaj v dolino vodi preko travnika domačije Lešnik, po gozdni potki mimo kmetije Gampret nazaj preko travnikov do reke Mislinje. Če prečkamo most, si lahko ogledamo zelo lepo urejeno in ohranjeno Herčevo žago in mlin. Prostor je osvežujoč, drevesa mu dajejo senco, voda pa še dodatno osvežujoč zrak, zato je prostor zelo primeren za počitek in okrepčilo. Do središča poti nas čaka še travniška pot, ki poteka po drugi strani mostu, zato se vrnemo nazaj čez most in prečimo travnike, dokler se nam pogled v hrib ne ustavi na Mirtvinškovi kapelici, ki počiva v objemu mogočne lipe. Tam nas pot zopet pelje nazaj čez most in na vaško cesto.

Na sosednjem travniku hitro opazimo zeleni lipi in pod njima Hausovo kapelico, pot do nje vodi po robu travnika. Pri kužnem znamenju v Mali vasi zavijemo na desno in se do središča Šmartna odpravimo po vzporedni poti mimo stanovanjskih hiš do kapelice v središču vasi. Kapelica se nahaja za cerkvijo sv. Martina, kjer smo pot Po poti domačih obrti tudi začeli.

Dolžina poti 8.5 km
Višinska razlika 240
Čas hoje 1 do 2 uri
Vrsta poti Primestna
Zahtevnost Nezahtevna pot

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information