Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Stari trg - rimska naselbina in grobišče

Kategorija: Kulturne znamenitosti
Kraj: Slovenj Gradec

Teren rimske naselbine in poštne postaje Colatio se razteza na ravninskem predelu ob vznožju grajskega griča, ob cesti Celeia – Virinumum na Gosposvetskem polju. Doslej so bili reaziskani ostanki Jupitrovega templja, nekaj temeljev stanovanjskih in gospodarskih poslopij z vsemi tremi gradbenimi fazami. Spomenik je zaradi svoje izpovednosti evropsko zanimiv in sodi med redke ohranjene in delno raziskane rimske poštne postaje v razponu I. do IV. Stoletja našega štetja. Najdbe iz starih izkopavanj hrani muzej Joanneum v Grazu in so že strokovno objavljene.

Naselbini pripadajoče grobišče leži južno od Starega trga na rahlo padajočem terenu proti suhodolnici. Delno je bilo raziskano v letih 1909 – 1912, nato pa še lata 1977 in 1978 na dveh ločenih kompleksih. Del grobišča je prezentiranega in situ kot » Arheološki park Colatio«.

 Kljub nekaterim pomanjkljivostim v dokumentaciji starih izkopavanj je najdišče nazorno razkrilo zelo pestro podobo grobne arhitekture tega dela antičnega Norika. Poseben doprinos vidimo tudi v kronološki pestrosti grobnega inventarja s poudarkom na končnem obdobju 1. stoletja in drugi polovici 2. stoletja n.š.. Na jugovzhodnem delu so ohranjeni še naselbinski ostanki iz kasne antike in terasa rimske ceste.

 

Tematske poti:

Pot na grad

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information