Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Cerkev sv. Pankracija

Kategorija: Kulturne znamenitosti
Kraj: Slovenj Gradec

Cerkev sv. Pankracija predstavlja s svojo enoladijsko dvoransko zasnovo tipološko izjemno pomemben in za svoj čas zelo napreden spomenik srednjeveške arhitekture, ki je eden redko ohranjenih v evropskem prostoru.

Nenavadna cerkvena arhitektura, ki je posledica prepletanja utrdbene in sakralne stavbe strukture, stoji na dominantnem položaju na hribu nad starim trgom. Njeno raščeno zasnovo tvori kvadratna cerkvena ladja iz okoli leta 1240, ki je ostanek nekdanje grajske kapele. V pozni gotiki je bila na južni strani dozidana zakristija in nad njo »svete stopnice« v 18. stoletju. Prav tako so v 18. stoletju ladji dozidali ožji, podolgovat prezbiterij s tristranim zaključkom in pevski kor. Zahodno od cerkve samostojno stoji cerkveni zvonik iz 17. stoletja. Cerkveni kompleks obdaja obzidje s kamnitim portalom iz prve polovice 16. stoletja. Znotraj obzidja se nahaja tudi stara duhovniška hiša, ki je nastala na prelomu 16. stoletja.

Cerkev prekriva piramidasta streha iz skrilja. Je kamnite gradnje z gladkimi fasadami. Glavno fasado členi portal s timpanonom, kjer se nahaja figuralna kompozicija Marije z Jezusom in dvema svetnikoma. Južna stena ladje ima nad stopnicami vzpostavljeni dve okrogli okni iz konca 15. stoletja. Svete stopnice, ki zaključujejo Križev pot, se dvigajo v obokanem hodniku, ki se na vrhu končuje z ovalno kupolo. Na vratih imajo kovano mrežo iz druge četrtine 18. stoletja. Poslikave iz druge polovice 18. stoletja pripisujejo Antonu Lerchingerju.

Bogato cerkveno notranjost s poslikavami iz 17. stoletja dodatno dopolnjujejo baročni oltarji, ki so bili, sočasno s poslikavami, restavrirani konec 20. stoletja. Glavni oltar krasi slika sv. Pankracija. Na oltarju sc. Janeza Nepomuka, ki je ob severni steni, je na sliki Marija z Jezusom v naročju, obdana s številnimi svetniki. Na južnem stranskem oltaju je upodobljen sv. Alojzij, kateremu je oltar tudi posvečen. Oltarne slike so delo J. A. Straussa.

 

Tematske poti:

Pot na grad

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information