Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Cerkev sv. Radegunde

Kategorija: Kulturne znamenitosti
Kraj: Slovenj Gradec

 Stavba, ki je nastala v času od 1498 do 1748 in danes kaže monumentalno baročno podobo z bogato opremo. Posebej jo oblikuje poznogotska kripta pod prezbiterijem in kasneje nastale štiri kostnice okoli nje.

Cerkev se nahaja sredi naselja, nad župnišče, na strmem pobočju pod Gradom. Njeno zasnovo tvori pravokotna ladja, ki je bila zgrajena v drugi tretjini 14. stoletja ob starem pokopališču. Ladjo členita simetrično prizidani, nižji baročni kapeli in enako visok, tristrano zaključen prezbiterij, pod katerim se nahaja kripta. Na severni strani prezbiterija je dozidana nadstropna zakristija. Zvonik s čebulasto streho in vhodno lopo v pritličju stoji na zahodu, pred glavno fasado. Leta 1529 je bil sezidan sočasno z prezbiterijem, ki je bil kasneje barokiziran. Baročno oblikovane fasade so plitvo členjene. Stranski kapeli sv. Rožnega venca in sv. Frančiška Ksaverija sta bili sezidani v dvajsetih letih 18. stoletja.

Cerkvena notranjščina je bila poslikana v 19. stoletju. Kot že povedano, jo odlikuje bogata baročna oprema. Glavni oltar je delo J.J. Mersija iz leta 1768. Krasijo ga kipi sv. Radegunde, sv. Katarine in Lucije ter sv. Trojice na vrhu. Stranska oltarja v kapelah je izdelal M. Wieser leta 1722. Stranski oltar v severni kapeli je posvečen Mariji, na oltarju v južni kapeli pa se poleg Frančiška Ksaverija nahajajo še figure sv. Ignacija, Frančiška Borgija, sv. Blaža in sv. Jakoba.

 

Tematske poti:

Pot na grad

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information