Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Bernekerjeva pot

Kraj: Slovenj Gradec

Bernekerjeva pot se začne pri kmetiji Lesnik na Legnu, ki se ponaša s staro lipo na dvorišču. Pot nas vodi v vas in ob Barbarinem potoku v gozd. Asfaltna cesta se kmalu umakne makadamu, ki sčasoma zavije preko potoka in navkreber.

Pot se začne bolj strmo vzpenjati in nas po gostih pohorskih gozdovih pripelje do cerkvice sv. Barbare, ki se nahaja na lepi planoti. V bližini si lahko ogledamo tudi staro Sedlarjevo lipo, ki se nahaja na križišču poti, ki vodijo višje proti Kremžarjevemu vrhu. Na vrhu planote se ob sončnem vremenu cerkvica kopa v sončnih žarkih, ob njej pa stojita veličastna lipa in kapelica. Pot se po gozdni poti vije po obronkih Pohorja do jase, kjer si lahko umirimo utrujene misli tudi na klopci za meditacijo, ki je postavljena v senco dreves. Po travniku, kjer se pot začenja vzpenjati, in po kolovozni poti se nato odpravimo proti domačiji Bernekerjevih, po kateri je pot dobila tudi svoje ime. Od domačije so ostale samo še ruševine in spomin na stare težke čase življenja na hribovski kmetiji. Spust v dolino nas popelje po gozdni poti mimo hribovskih domačij, ki so zrasle na grebenu, ob njih pa se kitijo starodavna drevesa. Na poti pred kmetijo Golob, pa si lahko ogledamo tudi razpelo, ki ga so ga slikovito okrasili kar z verigami. Pri vsaki kmetiji so v starih časih postavili tudi slikovite kapelice, ki nas pozdravljajo pri spustu v dolino.

Ob kmetiji Krenker pa si lahko ogledamo tudi staro kovačijo in kozolec. Pot v dolino se vije večinoma po kolovozih in pešpoti, popotniku pa mestoma ponudi prelepe razglede na gorovje, ki obkroža Mislinjsko dolino. 

Dolžina poti 9 km
Višinska razlika 470 m
Čas hoje 2 do 3 ure
Vrsta poti Hribovska
Zahtevnost Srednje zahtevna pot

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information