Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Planinka - planje

Kategorija: Naravne vrednote
Kraj: Ribnica na Pohorju

Je habitat ogroženih rastlinskih in živalskih vrst na planjah ovršja Pohorja med Ribniškim Pohorjem, Pungartom in Malo Kopo in sestavni del Ekološko pomembnega območja Pohorje.

Glavne ekološke značilnosti Pohorja so povezane z njegovo geološko sestavo. Obrobje paleozojskih skrilavcev in osrednje jedro magmatskih kamenin tvorijo kislo in za vodo nepropustno podlago. Vse ostale ekološke značilnosti Pohorja, relief, vodovje, gozdne, traviščne in barjanske rastlinske združbe, rastlinske in živalske vrste, so neločljivo povezane z navedenimi značilnostmi. Pomemben je tudi geografski položaj Pohorja, saj leži na skrajnem jugovzhodnem delu alpskega sveta, kjer se že kažejo vplivi Panonske nižine.

Najbolj znane posebnosti Pohorja so šotna barja z jezeri, travnate planje in širni gorski gozdovi, ki dajejo zavetja najbolj ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Znana so številna rastišča redkih, ogroženih in zavarovanih rastlinskih vrst. Pohorje je tudi eden največjih strnjenih gozdnih kompleksov v Sloveniji. Gozdovi imajo pestro sestavo- Mnoge od združb kažejo specifične prilagoditve na tukajšnje ekološke razmere.


 


View Planinka - planje in a larger map

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information