Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Samostan Dominikank - Radlje ob Dravi

Kategorija: Kulturne znamenitosti
Kraj: Radlje ob Dravi

Marenberški dominikanski samostan stoji na zahodnem obrobju naselja. Samostan je dal zgraditi leta 1251 Sigrfid Marenberški skupaj s svojo materjo Gizelo in ženo Rikardo. Samostan je bil sprva lesen, kasneje je doživel več prezidav. Ob samostanu je bila tudi cerkev Marijinega oznanjenja, ki so jo po ukinitvi samostana leta 1782, porušili. Na zunanji fasadi samostana je še danes ohranjena sončna ura. Na freski sta upodobljena Marija in Jezus.

Od nekdanjega samostanskega objekta sta se ohranili zunanje poslopje in notranji trakti, cerkev je propadla. Zunanje nadstropje je enonadstropno, zalomljeno. V nadstropju ima arkadni hodnik s toskanskimi stebri, na fasadi je freska, datirana z letnico 1694. Notranje samostansko poslopje je dvonadstropno. Na fasadah so še okenske odprtine s kamnitimi okviri in baročna grafitna poslikava. Vsa notranjost je obokana z banjastimi in križnimi oboki.

Zaradi turških napadov, reformacije in požarov so zgradili novo poslopje med leti 1630 – 1666. V času jožefinskih reform so ga razpustili. Zgradba je še vedno dovolj ohranjen primer velikopotezne arhitekture iz sredine 17. stoletja. Znamenje z Marijinim stebrom, ki je stalo pri samostanu, je preneseno pred župno cerkev sv. Mihaela, portal iz 17. stoletja pa je vzidan v fasado »Gutmarenberga«.

 

Tematske poti:

Gozdna in zgodovinska pot Stari Grad

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information