Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Pot orjaških lip

Kraj: Muta

Pot se začenja pri cerkvi sv. Jerneja. Ta župnijska cerkev, ki leži 1038 m visoko, je imela pred letom 1919 velik pomen za kmete, drvarje in oglarje iz Jerneja in iz Rothweina. Od cerkve sv. Jerneja nas pot vodi mimo kmetij Kac in Primož do orjaških lip na kmetiji Ižek, naprej do potoka Vud, po makadamski cesti mimo orjaških brestov na kmetiji Prežil do Sv. Primoža nad Muto, kjer nas preseneti lep pogled na Dravsko dolino, Pohorje, Uršljo goro, Peco z Raduho in Kamniško-Savinjske Alpe.

Pridemo do cerkve sv. Primoža, ki je podružna cerkev Župnije Muta. Zgrajena je bila konec 16. stoletja in posvečena rimskima mučencema Primožu in Felicijanu, ki sta upodobljena na sliki na glavnem oltarju. Od Svetega Primoža nas pot vodi do gostišča Glavar, kjer se lahko okrepčamo s kmečko malico in moštom. Nedaleč od tod, pod bregom Bricnik, raste najmogočnejša smreka te regije, z višino več kot 46 m in deblom premera 315 cm. Na vzhodnem pobočju Bricnika leži kmetija Pernat (Občina Radlje ob Dravi), od koder je lep razgled na Dravsko dolino. Od tod pridemo do kmetije Navšnik. Lovska koča, ki je od kmetije Navšnik oddaljena 20 minut hoje, nudi prenočišča tudi večjim skupinam. Pešpot vodi sedaj v velikem loku okoli 820 m visokega vrha, ki je okronan s cerkvijo svetih Treh kraljev. Tam lahko prav tako opazimo mogočno, 24 m visoko lipo. Smo pri cerkvi svetih Treh kraljev. Cerkev stoji vrh hriba, vsa obkrožena z gozdom, na nadmorski višini 820 m.

Najmogočnejše lipe rastejo na kmetiji Ižek, najmogočnejša je z obsegom debla v izmeri 894 cm druga najdebelejša v Sloveniji, na kmetiji Primož je lipa z obsegom debla 762 cm, na kmetiji Kac z obsegom 830 cm in na kmetiji Lapovnik lipa z obsegom debla v izmeri 605 cm. Pot orjaških lip nas vodi k Sedelnikovemu slapu, ekološki kapeli, Lipnikovemu mlinu in Pernicam.

Dolžina poti 15 km
Višinska razlika 358
Čas hoje 2 do 3 ure
Vrsta poti Hribovska
Zahtevnost Srednje zahtevna pot

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information