Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Župnišče cerkve sv. Simona in Jude na Pernicah

Kategorija: Kulturne znamenitosti
Kraj: Muta

Pod cerkvijo sv. Simona in Jude na Pernicah stoji mogočna zidana stavba župnišča. Ob njej je do nedavna stalo tudi tipično kmečko gospodarsko poslopje, od katerega pa so ostale le razvaline. Pred tem je kompleks  s cerkvijo predstavljal enega najlepših cerkvenih ambientov tega območja.  

Župnišče je pravokotnega tlorisa, grajeno iz kamna, pokriva ga visoka šotorasta streha. Kritina so tradicionalne skodle. Fasade oblikuje grob apneni obrizg,  gladke okenske obrobe ter gladek polkrožni podstrešni zidec. Delno podkletena stavba je s podolžno fasado  postavljena ob breg, tako da je na  vhodni strani kletni nivo izpostavljen. V bivalno pritličje vodi preprosto, pokrito leseno stopnišče. Notranjščina celotne stavbe je originalno ohranjena. Kleti, hodnik, kuhinja in shrambe so obokani, vendar so oboki kuhinje v izjemno slabem gradbenem stanju. Župnišče odlikuje še vrsta izvirnih arhitekturnih in likovnih detajlov ter  primarno stavbno pohištvo.

Pernice so postale samostojna župnija leta 1787, zato se upravičeno domneva, da je bilo župnišče zgrajeno že pred tem letom.  

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information