Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Izvir Mislinje

Kraj: Mislinja

Na poti spoznavamo tipičen del občine Mislinja. Hodimo po kopastih pohorskih pobočjih s tipičnim rastjem, ki se je oblikovalo na kislih silikatnih kamninah. Zaradi nepropustnih kamnin so tla pogosto mokrotna, srečamo se z visokogorskimi barji. Iz zaobljenega pobočja Rogle priteče reka Mislinja, ki deli svoje ime s krajem, občino in dolino. Ob njenem toku je bilo zaradi obilice vodne moči in lesa veliko gospodarskih objektov - fužine, kovačije, glažute in žage. Ko se peljemo proti izhodiščni točki ( zaselek Komisija), se na poti iz Mislinje po  Mislinjskem jarku srečamo s številnimi  ostanki nekdanjega središča železarstva in danes gozdarstva. Tu so v 18. stoletju v času lastnikov družine Zois, Mihelangela in Žige delovale številne glažute in fužine. V spodnji fužini, ki so jo pozneje prezidavali, je rojstna hiša Jožeta Tisnikarja, priznanega slikarja – smrti, teme. Danes je v njej manjša galerija slik.

Malo prej vidimo ostanke velike stavbe, to je bila tovarna lepenke, ki je delovala od 1914 do 1943. Ob ostankih stare HC je zrastla Krenkerjeva žaga. Po dobrem kilometru nas pozdravi Zilčeva kmetija, ki je še ostala samostojna, vse ostale so v preteklih stoletjih odkupili mislinjski gospodje. Za hlevom se še vidi vhod v rov, kjer so kopali železovo rudo. Kmalu smo pri Zgornji fužini, kjer so leta 1724 začeli taliti železovo rudo, ki so jo pridobivali na Pohorju. Ob reki je bilo šest fužin, malih železarskih obratov. Na poti po mislinskemu jarku bomo videli  tri hidrocentrale, ki prinašajo lastnikom lep dohodek. Na ovinku se nam prikaže velika in lepa zgradba, to je šola v Mislinjskem jarku, delovala je od 1946 do 1972. V prvih letih je imela okoli 90 šolarjev, bila je podružnica OŠ Mislinja. Po letu 1970 se je Mislinjski jarek začel prazniti, ljudje so si zgradili hiše v Mislinji, mladi so odšli v bližnja mesta.

V Križnem jarku priteče v Mislinjo Glažutnica, ki pride iz Glažute, ki nas spominja, da je bila v 18. stoletju tu manjša steklarna. Pot nadaljujemo po desnem bregu reke Mislinje (desni pritok). Do tam, kjer se cesta približa reki, je v letih 1902 do 1960 vodila ozkotirna železnica, po kateri so vozili les v dolino. Ustavimo se v zaselku spodnja Komisija, tu je bilo nekoč delavsko naselje za gozdarje, ki so tod sekali in spravljali les do železnice. Imeli so lastno živino, krmo so dobivali na planjah. Danes so to vikendi.

Pot nadaljujemo po cesti, do zgornje Komisije. Tu pustimo avto pri parkirišču za Gozdarsko kočo in nadaljujemo peš po markirani poti proti Rogli. Na poti si lahko ogledamo enega največjih slapov na Pohorju- slap Kozjak.(z avtom se lahko peljemo tudi naprej do zgornjega parkirišča pod Roglo). Po pešpoti od zgornjega parkirišča se nam svet kmalu odpre. Ob poti se nam odpirajo krasni panoramski pogledi na Mislinjsko dolino, Doliško podolje, Kozjak, tja do Kamniških Alp. Nadaljujemo po planjah (trdi travi – volku, med grmički brusnic, borovnic, arnikami) do rahlega grebena proti desni. Kmalu po rahlem spustu, od koder že vidimo smučišče in počitniško naselje Rogla, na sedlu v majhnem gozdičku izvira reka Mislinja. Tu se lahko odžejamo in nadaljujemo po poletnem pašniku in že smo na Rogli, kjer se lahko okrepčamo in spočijemo.

Dolžina poti 5,7 km
Višinska razlika 252 m
Čas hoje 1 do 2 uri
Vrsta poti Hribovska
Zahtevnost Srednje zahtevna pot

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information