Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Pot jamskega medveda

Kraj: Mislinja

Pred nami je slikovita in razgibana pot, ki je za naše okolje nekaj edinstvenega, ker je edinstveno, da je hrib Tisnik, po katerem boste hodili, zgrajen iz krednih apnencev in je povsem zakrasel. Tu se nahaja se več kraških jam z jamskimi pojavi (kapniki, zavese, siga ...),  ponikalnica, endemične živalske in rastlinske vrste in še kaj. Izhodišče poti je na parkirišču nad nekdanjo gostilno Herlah oz. pri domu velenjskih jamarjev.

Dvignemo se na traso nekdanje železnice in gremo do jame Huda luknja. Po predhodni najavi je možen tudi ogled, sicer si ogledamo veličasten vhod, iz katerega prihajata hlad in reka Ponikva, ki se po nekaj metrih izlije v Pako. Jama ima dve etaži, zgornja jama je suha, bogata s kapniki, zavesami, ponvicami, v njej so našli veliko okostij jamskih medvedov. Spodnja jama je vodna, s slapom, galerijo in odrom, tu so občasni koncerti in žive jaslice. Pred vhodom na steni spomladi vidimo zelo redko ledenodobno rožico kotuzovko.Pod mostom gremo do glavne ceste, pod spodmolom vidimo spomenik princu Johanu -  Janezu, ki ima zasluge, da je bila leta 1829 prebita soteska in po njej speljana cesta. Nadaljujemo levo kakšnih 100 metrov po cesti, za ograjo krenemo v strmino. Pot je dobro označena in je del Saleške poti. Po strmi poti navzgor pridemo do jame Špehovka, kjer so bile okoli 1930 opravljene arheološke raziskave in je bilo najdenih veliko predmetov iz mlajše kamene dobe - sekira, šilo, harpuna ... Najdbe hranijo v celjskem muzeju. Če imate ustrezno opremo, lahko vstopite, na koncu boste videli medvedje obruse. Nadaljujemo mimo jame Pilanca, ki ima predvsem veličasten vhod. Gremo po poti levo, do prvega razcepa, kjer zavijemo desno po lepo urejeni potki do travnika in ceste, nadaljujemo proti jugu, kjer se cesta začne spuščati proti desni, zavijemo levo na ozko gozdno pot in nadaljujemo po zahodni strani Tisnika. Poznavalci rastlin bodo opazili za naše okolje nenavadne rastlinske združbe, ki so značilne za submediteranska območja. Tu pride do izraza toplotni obrat, poletna pripeka godi tem sonceljubnim rastlinam.

Pot nas pripelje do sedla, kjer je lovska krmilnica in so vidni ostanki udrte jame - robovi še štrlijo iz okolice. Če krenemo levo, kmalu osvojimo še vrh Tisnika – 786 m. Pot nas vodi naprej proti jugu, pridemo na sedlo, kjer se nam odpre krasen razgled na Kozjak, Pohorje, Dolič.Spustimo se do prvega razcepa, gremo desno preko travnika z opustelo domačijo in pot nadaljujemo do kapelice ob asfaltni cesti, po kateri se spustimo do svojega izhodišča.

Dolžina poti 5 km
Višinska razlika 240 m
Čas hoje 1 do 2 uri
Vrsta poti Hribovska
Zahtevnost Srednje zahtevna pot

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information