Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Pot na Tičlerjev vrh (Dolomitna pot)

Kraj: Mislinja

Za domačine, ki večinoma gravitirajo na Pohorsko podlago je levi breg reke Mislinje zelo zanimiv, saj so tu zadnji obronki Karavank s svojo apnenčasto strukturo. To se posebno spomladi kaže v krasnih preprogah vresja in ostalega spomladanskega cvetja.

Pot začnemo v kraju Mislinja, ki leži pod Pohorjem, na začetku Mislinjske doline. Pot nas vodi skozi obcestno naselje Sv. Lenart, ki je bilo v preteklosti pomembno tržno središče. Na nekoliko dvignjenem platoju stoji cerkev Sv. Lenarta iz 17. St. ,tukaj poteka  tudi razvodnica med Mislinjo in Pako oz. Savo in Dravo na višini 607 metrov. Po ozki cesti prispemo v zaselek Na vasi pri tem se dvignemo za okoli 100 metrov in odpre se nam krasen razgled po Mislinjski dolini in proti zaselku Movže ,kjer so v maju 1945 potekali hudi boji med umikajočo okupacijsko vojsko in partizani.

Steza nas vodi naprej po izohipsi 650 metrov med preprogami resja, borovci do opustele domačije Klemenc. Lepo vidne so tudi manjše dolinice, ki se spuščajo v dolino (Vodovšek), po poteh ob dolinah prispemo na Tičlerjev vrh-686m. Tam nas ob poti presenetijo dolomitni stebri,ki štrlijo iz okolice v višino do 10 m. Po počitku na klopci, ki ponuja izjemen pogled na dolino pod seboj, se odpravimo v dolino po hladni grapi, do Marhatovega mostu, ki je ostanek nekdanje železniške proge in je zaščiten kot tehnični spomenik. Pot nadaljujemo po urejeni kolesarski poti skozi dva tunela nazaj do izhodišča poti.

Dolžina poti 7 km
Višinska razlika 148
Čas hoje 1 do 2 uri
Vrsta poti Hribovska
Zahtevnost Nezahtevna pot

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information