Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Movžanka - povirje

Kategorija: Naravne vrednote
Kraj: Mislinja

Povirje predstavlja povirni del potoka Movžanke , desnega pritoka Pake, jugozahodno od Mislinje. Lepo ohranjeno povirje  potoka, življenjski prostor  ogroženih rastlinskih  in živalskih vrst. Območje je delno prizadeto zaradi zaraščanja in posegov v okolico.

Ob povirju potoka Movžanke so ohranjena  značilna  močvirska življenjska  okolja, ki so  na Koroškem zelo redka. Izvirni zamok desnega  kraka potoka je rastišče mesojede rastline mastnice Pinguicula sp., v plitvih izvirnih lužah živi ogroženi kačji pastir zamokov studenčar Cordulegaster bidentata, v potoku samem pa mu dela družbo tudi potočni rak Astacus sp.. v dolinici ob potoku  so lepo ohranjeni  močvirski travniki, ki so redko poraščeni  s črno jelšo in borom. Dolinica pritoka, ki izvira pod kmetijo Smolčnik je v spodnjem delu zaraščena s trstičjem, v zgornjem delu pa teče  potoček skozi gozd. Nezaraščeni deli se ponašajo z raznolikim  rastlinstvom in živalstvom, značilnim za močvirska življenjska okolja. Med  živalskimi  skupinami so podrobneje  obdelani  dnevni metulj, med katerimi je bilo  na obravnavanem območju zabeleženo 36 vrst. Med drugimi se na območju Movžanke pojavljata škržolični pisanček Ephydryas aurinia in skopolijev  okar Lopinga achine in močvirski bisernik Brenthis ino, ki so na koroškem zelo redki in ogroženi.

Na bližnjem močvirnem travniku  nasproti kamnoloma, izstopa  recentno pojavljanje  munčevega okarčka Coenonympha tullia, ki je drugod na koroškem  kot kaže  že izumrl. Ker je severozahodni Sloveniji izginil  že v sedemdesetih  letih, je to zadnja znana populacija  te vrste v Sloveniji.


 


View Movžanka - povirje in a larger map

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information