Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Etnološka učna pot »Velika uharica«

Kraj: Dravograd

Začetek poti je v  vasi Libeliče s 443 m nadmorske višine. Iz Libelič nas gozdna učna pot vodi na Libeliško goro, pod kmetijami Kumež, Škurlej in mimo kmetije Šubernik, kjer je najvišja razgledna točka s 612 m nadmorske višine. Zaključi se ponovno v vasi Libeliče. Pot je zasnovana krožno in se izogiba prašnih, s prometom obremenjenih cest. Na učni poti je 29 stojiščnih tabel. Maskota poti je sova velika uharica, ki je prisotna na tem področju in je simbol učenosti, modrosti in danes ogrožena živalska vrsta. Poti sta dve. Izbirate lahko med krajšo in daljšo.

Začetek poti je zgodovinsko obarvan. V župnišču na koncu vasi se nahaja muzej. V njem sta stalna razstava o koroškem plebiscitu in črna kuhinja. Od župnišča pelje pot do pokopališča, kjer si je možno ogledati kostnico iz 12 stoletja  in cerkev sv. Martina. Tu spoznate drevo  hrast - dob, ki je kot vi živo bitje, vendar se na istem mestu rodi, živi več tisoč let in umre. Na njegovi poti si lahko privoščite trenutek počitka in sprostitve, saj vas tam čaka klop. Igro narave spoznate na naslednji točki, ki jo imenujemo čudežni gaber. Če  ste se odločili za krajši del poti, zavijete levo proti vasi. Tu najprej naletite na kmetijo Prajs, kjer si lahko ogledate njihovo bogato etnološko dediščino, kaščo in mlin.

Po daljši poti premagate 229 m nadmorske višine.  Vodi vas desno navzgor ob hudourniškem potoku, mimo krušne matere gozda, bukve. Potok ni vedno tako nedolžen, kot je videti. Prebivalci Libelič so se že v povojnem času, leta 1947 zavarovali pred njegovim hudourniškem delovanju z umetnimi pregradami iz lesa in kamna. Po hoji ob potoku pomislite, da mora nekje biti tudi izvir. Povzpnete se naprej po strmi poti, mimo preproge zelišč in pridete do enega izmed izvirov v gozdu.  Gozdna krajina je pri nas močno prepletena s kmetijskimi površinami in tu je prisoten gozdni rob, s pestro sestavo drevesnih vrst, opravlja zelo pomembne naloge. Do domačije mravljišča vas je pot vodila po naravno osnovanem gozdu.Šubernikov ribnik dokazuje, kako živa bitja preživijo tudi v umetno osnovanem okolju.Na razgledni točki, s pogledom na polja v dolini, opazite naravno vidno mejo med Avstrijo in Slovenijo, v načinu kmetovanja.

Velik kompleks kmetijskih zemljišč v Avstriji in majhna razdrobljena posestva v Sloveniji. S pogledom na drugo stran dravske doline, leži na avstrijski strani vrh Golice na 2140 metrih, slovenski Košenjak na 1522 metrih nadmorske višine ter desno Pohorje. Z razgledne točke se spuščate nazaj v dolino mimo drevoreda tepk in pasti za lubadarje, imenovan Hotel knaver. Tu se nahajate na živalski poti, kjer boste spomladi in zgodaj poleti iz bližnjih ptičjih valilnic slišali oglašanje mladih ptic, pozimi pa morda opazili srno ali srnjaka, ki se hrani na krmišču. Gozdna vlaka, namenjena spravilu lesa, vas bo pripeljala do strelišča za možnarje. V času Velike noči slišite glasno pokanje. Od kod prihaja in kako nastajajo, boste izvedeli na učni poti na postaji strelišče.

Cilj poti je, da obiskovalec odnese vsaj nekaj novih spoznanj, ki se mu bodo vtisnila v spomin in zavest in si na osnovi teh oblikuje pozitiven odnos do narave.

Dolžina poti 2,5 km
Višinska razlika 230m
Čas hoje 2 do 3 ure
Vrsta poti Primestna
Zahtevnost Srednje zahtevna pot

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information