Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Košenjak – Kozji vrh - Zoo

Kategorija: Naravne vrednote
Kraj: Dravograd

Košenjak je gorski vrh, ki se strmo dviga severno od Drave in Dravograda in se naslanja na široko gorsko gmoto avstrijske Golice, kot njen južni odrastek. Od kopastega vrha, ki sega tudi na avstrijsko ozemlje, se cepijo trije glavni grebeni, ki se strmo spuščajo v reko Dravo: Goriški vrh na zahodu, Ojstrica na sredini in Kozji vrh na vzhodu.

Geološka podlaga je precej enolična, saj prevladujejo predvsem silikatne paleozojske kristalaste in skrilave kamnine različnega izvora.

Samo ovršje pokriva v glavnem smrekov gozd, mestoma so ohranjena gorska travišča, ki se ponekod zaraščajo. Mestoma so še ohranjena rastišča Kochovega svišča, na samem vrhu pa uspevajo nekatere alpske rastline: alpski škrobotec ( Rhinanthus alpinus), brkata zvončica (Campanula barbata) in zlati petoprstnik   (Potenilla aurea). Celotno območje je izjemnega pomena za ogroženega divjega petelina, ki ima na Košenjeku in Kozjem vrhu nekaj aktivnih rastišč. Tukaj se pojavljata tudi ruševec in gozdni jereb.

Na območju Košenjaka in Kozjega vrha so tudi povirja potoka Velke, Potoškega grabna in Ojstriškega potoka, kar povečije pestrost habitatov. Na traviščih v okolici planinskega doma Košenjak živi tudi alpski svizec.


 


View Košenjak - Kozji vrh, Zoo in a larger map

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information