Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Dravograjsko jezero

Kategorija: Naravne vrednote
Kraj: Dravograd

Dravograjsko jezero predstavlja akumulacijo hidroelektrarne Dravograd, ki je bila zgrajena leta 1943. Obsega obalo, ki je omejena s cesto Dravograd – Libeliče na jugu ter poljsko potjo, ki se odcepi od glavne ceste na jugu in obdaja jezero do kmečkega posestva, plitvine, potoke in prosto vodno površino. Jezero je vzorčni primer naravne sukcesije rastlinskih in živalskih združb močvirnih biotokov v umetni akumulaciji.

Območje je iz naravovarstvenega vidika pomembno za številne ptice, ki se pojavljajo kot preletniki ali gnezdilci. Zabeleženo je preko 170 vrst ptic. Nekatere vodne in močvirske vrste so v Sloveniji celo ogrožene.


Naravna vrednota, ujeta na stiku Strojanskega hribovja, Pohorja in Košenjaka, je nastala v obdobju po drugi svetovni vojni, ko je leta 1943 bila zgrajena hidroelektrarna Dravograd.

Pred jezom je nastala akumulacija, ki ji danes rečemo kar Dravograjsko jezero. Reka Drava je jezero zapolnjevala s svojim odvečnim materialom in konec petdesetih let so iz jezera pogledale prve proste zamuljene površine.Z zamuljevanjem in zaraščanjem se je jezero v nekaj desetletjih spremenilo v izjemno mokrišče s pisanim rastlinskim in živalskim svetom. Prav zato je vzorčni primer, ki nas uči, kako narava išče in venomer najde svojo pot do naravnega ravnovesja.


 

 


View Dravograjsko jezero in a larger map

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information