Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Naselbinsko območje Libeliče

Kategorija: Kulturne znamenitosti
Kraj: Dravograd

Gručasta vas leži ob južnem robu Libeliškega polja ob vznožju Libeliške gore. Naselje se v virih prvič omenja leta 1201, v 16. stoletju pa je bilo ob vasi pomembno pristanišče za dravsko brodarstvo. Cerkev sv. Martina je v sedanji obliki iz druge polovice 18. stoletja. Zelo pomembna je romanska kostnica. V stavbnem sestoju je tudi vrsta drugih kvalitetnih stavb, med njimi segajo osnove nekaterih celo v srednji vek. Naselje je v večji meri ohranilo svoj prvotni stavbni sestav. Zaradi lege, značilnega tlorisa in nepokvarjenosti vedute spadajo Libeliče med kvalitetna vaška naselja.

Libeliče so kraj, ki je usodno povezan s plebiscitnimi dogodki po končani I. svetovni vojni med leti 1918 in 1922. V jeseni leta 1918 so sile Antante (Francija, Velika Britanija, ZDA, Italija) premagale Avstro-Ogrsko in njene zaveznice. Večnacionalna Avstroogrska razpade in na njenem območju nastane več držav, med njimi 1. dec. 1918 tudi država SHS (Kraljevina Srbov-Hrvatov-Slovencev), ki se kasneje preimenuje v Jugoslavijo. Slovenske meje postanejo predmet trgovanja med državami Antante in Italija dobi Primorsko, ki se Sloveniji priključi šele po II. svetovni vojni.  

Severna slovenska meja pa je doživljala burne čase. Za mejo med Slovenijo in Avstrijo, predvsem za Koroško, je nova država SHS pokazala premalo interesa in odločnosti. Novembra 1918 nastopi v Mariboru general Maister, razorožil je avstrijsko vojsko, s svojimi prostovoljci zasedel severno mejo od Radgone do Dravograda, jo dokončno določil in obdržal (meja poteka po narodnostni meji). 

 

Tematske poti:

Etnološka učna pot Velika uharica 

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information